Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 15. maaliskuuta 2011

Aamiaismakkaran resepti


Onnistui todella hyvin! Jopa karvakäsi tykkäsi!?? (ainakin maistiaispihvistä. Suolen kanssa ei ole vielä maistanut... Suoli on kuitenkin ihan kauppahallista eikä omasta possusta :D :D )

Halusin tehdä mahdollimimman vähillä mausteilla. Joten käytin vain suolaa ja loppu maku otettiin kasviksilla! Ja tuli todella raikas ja maukas! Lapset tykkäsivät kovasti :)

Mutta ensi kerralla vähintään kaksinkertainen määrä taikinaa.
Kolme lasta söi metrin heti kättelyssä...

Ainekset:

Porsaansuolta reilu 3 metriä. Lampaansuolikin sopii, mutta menee helpommin rikki joten aloittelijalle porsaansuoli on parempaa.
1kg rasvaista possunlihaa
300g silavaa
3tl hienoa merisuolaa
kourallinen silputtua sipulia
kourallinen silputtua purjoa
kourallinen silputtua paprikaa
yksi sellerin varsi silputtuna
pilkottua valkosipulia ainakin neljä kynttä

lihamylly jossa makkarasuppilo ja puuvillalankaa
Iso kattila keittämistä varten

Pidä ainekset kylmässä aina jos tulee pitempi tauko tekemisissä ja siivoa työtaso vaiheiden välillä.
Näin on helpompaa työskennellä ja nopeampaa loppusiivous.


Lihaa ja silavaa yhteensä 1300g. Omasta kesäsiasta


Tässä on suolattua suolta muovin ympärille rutattuna.
Vedä varovasti suolta tarvittava määrä ja laita kylmään veteen likoamaan.
Olisi hyvä antaa olla liossa noin 4 tuntia. (minulla oli vain reilun tunnin)
Leikkaa suoli noin metrin pituisiksi pätkiksi. Niin sitä on helpompi käsitellä.



Pilko kasvikset. Minun purjo ja paprika ovat pakastimesta.


Kuullota kevyesti voissa


Jauha ensin silava ja sitten liha.
Sekoita kuullotetut kasvikset ja suola jauhelihaan ja jauha liha uudelleen.
Sekoita nyt silava jauhelihan sekaan.

Silavan voi myös pilkkoa pieneksi. Se kuulemma antaa silloin vähän paremmin rakennetta makkaraan.
Ajattelin kokeilla ensi kerralla. Vaikka jauhoin vain kerran, niin silava meni ihan mössöksi.


Tee pieni pihvi ja paista ja maistele. Lisää suolaa tai mausteita mielen mukaan. Aikuiseen makuun esim. chili olisi ihanaa!!


Rasvaa lihamyllyn makkarasuppilo ja vedä suoli suppilon ympärille.
Älä solmi päätä vielä.


Laita taikina myllyyn ja sievästi kädellä auttaen ala täyttään suolta taikinalla.
Jätä tyhjää molempiin päihin, vähintään 10cm.


Tässä ensimmäinen metri.
Kun suoli on täynnä, vetele ilmakuplia pois sievästi kädellä ja rullaa keskeltä ensin muutama kierros ja vedä sormin massaa kohti päitä, ettei suolesta tule liian täysi. Rullaa sitten taas haluamasi pituisia makkaranpätkiä. Vedä aina massaa kohti päitä. Älä tee liian kireää ja täyttä suolesta.
Kierrä ainakin kolme kierrosta aina. Minulla tahtoi keittäessä makkarat kiertyä auki.
Solmi päihin sitten puuvillalangalla solmu.
Minusta helpompaa kuin solmia itse suoli.


Tässä mitä annoksesta tuli.
ÄLÄ pistele makkaroita, vaikka yleensä niin neuvotaan.


Lämmitä kattilassa vesi kiehuvaksi ja nosta makkarat varovasti kattilaan.
Laita kansi päälle ja odota kunnes vesi kiehuu.
Anna kiehua hiljaisella porinalla 20min. HOX hiljaisella porinalla!!


Tässä keitetyt.
Yhteen makkaraan tuli reikä. Kaikki muut makkarat pysyivät ehjinä!!
Joten makkaroiden pistely on turhaa!


Makkaran voi syödä ihan vaan keitettynä. Mutta on maukkaampaa ja esteettisempää paistettuna!!
Siis todella hyvää!!


Makutuomarina oli perheen toiseksi nirsoin...
Hyvää oli :)

2 kommenttia:

  1. On varmaan hyviä kotonatehdyt makkarat, ja tietää mitä niissä on kun itse tekee. Mutta viitseliäisyyttä se vaatii:). Onhan ne hyvän näköisiä paistettuna.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! :)
    Aamullameni toinen metri.. :D
    Joten kyllä nuita kannattaa tehdä kaksinkertainen määrä,kun kerta alkaa sotkemaan.

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...