Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 20. syyskuuta 2012

Lypsyhygienia, omavaraiseksi maidossa



Olga telineessä odottamassa herkkuja ja harjausta


Minulla sattui tällainen onni, että ostamani kuttu on neitsytlypsäjä.
Olen nyt jonkin aikaa lypsänyt ja opetellut rutiineja.
Rutiineihin kuuluu rauhallinen ja mukava lypsykokemus vuohelle ja mahdollisimman puhdas ja hygieeninen ketju maidolle ruokapöytään.

Kuumentamattoman maidon käyttö on tietynlainen riski. Jos tiettyjä periaatteita ei noudata lypsämisessä, saattaa maitoon siirtyä bakteereita.

Me kuitenkin käytämme maidon raaka-maitona. Lypsän tervettä eläintä ja pidän huolta puhtaudesta, joten pidän sairatumista hyvin epätödennäköisenä.

Hygienia on tärkeää myös eläimen kannalta. Utaretulehduksen riski pienenee kun noudattaa lypsyhygieniaa.

Kuttula

Ensimmäinen ja ehkä tärkein on eläinsuoja ja eläin itse.
Eläimen suojan tulee olla kuiva ja "puhdas". Puhtaalla tarkoitan, että kuiviketta lisätään säännöllisesti, sekä tarvittaessa, ettei eläinten tarvitse levätä omassa paskassa.

Minulla on kuivikkeena nykyään myllynjätettä, kaurankuoria, sekä olkia.
Sahanpurua ja kutteria on myös aina kun sitä on saatavilla. Turve olisi varmaan ihanne. Se vie hajua ja on hapanta. Mutta olen ollut ihmeen tyytyväinen myllyjätteeseen myös. Se on ilmaista ja jos sitä lisää reilusti, että alusta on aina pinnaltaan kuiva, niin lampolassa ja kanalassa tuoksuu suorastaan hyvälle!
 Kuiviketta on siis lisättävä päivittäin.

Lypsettävän vuohen on oltava myös terve ja puhdas.

 

Lypsypaikka

Minulla on lampolassani vuohelle hylly, jota ajattelin myös lypsyhyllyksi.
Mutta, koska minulla on mahdollisuus lypsää muualla, niin järjestin lypsypaikan erikseen.
Lypsypaikka tulee myös olla kuiva ja siisti. Jos joudut lypsämään eläinsuojassa, kannattaa järjestää tila minkä pystyy pitämään mahdollisimman siistinä. Tilassa olisi hyvä olla hylly tai tila mihin laskea lypsyämpäri ja muita tavaroita.
Erillinen lypsypaikka on kuitenkin paljon mukavempi ja helppo pitää puhtaana. Se kannattaa ottaa huomioon jo kuttulaa rakentaessa.
Lypsyhyllyssä olisi hyvä olla mahdollisuus kiinnittää kuttu kiinni vaikka kaulapannasta. Paras olisi kuitenkin hyvä lypsyteline, missä on tukevat länget pitämään kuttua paikoillaan.
Alussa voi olla avuksi myös potkunestin. Jouduin käyttämään omaa potkunestintä noin 3-4 kertaa. Sen jälkeen Olga lopetti potkimisen.


Lypsyn aloitus

Lypsy alkaa kasaamalla lypsettävälle herkut eteen. Minä lypsän kahdesti päivässä ja tarjoan lypsyn yhteydessä kutun tarvitseman proteiinin ja osan väkirehuannoksesta.
Olga saa yhteensä 3dl sekoitusta, jossa on, 2 osaa rypsiä, 2 osaa kuivattua hernettä ja 1 osa pellavaa.
Tällä hetkellä lypsyllä menee myös viljaa yhteensä 9dl.
Elikkäs 1,5dl proteiinirehua ja noin 4,5dl viljaa per lypsy. Tämän enempää se ei suostu syömään kerralla.
Herkkujen tarjoilu ei ole helppoa, olen sekoitellut ja tarjonnut erikseen omista kupeista ja kokeillut jos jonkinmoisia lajeja, ompuista porkkanoihin, mutta Olgalle kelpaa vain muutama hassu pala ja sen jälkeen se alkoi vain kolistella kuppiaan ja hermostui lypsämiseen.
Jokaiselle vuohelle on vain löydettävä se oma superherkku, jonka avulla se jaksaa lypsyn kiltisti.
Meillä se on ainakin tällä hetkellä seuraava:

Olgan lypsyherkkku-resepti

1,5dl herne/rypsi/pellava sekoitusta
4,5dl viljasekoitusta (kauraa ja ohraa)
saatavuuden mukaan hedelmän ja tai vihanneksen paloja
0,7l lämmintä vettä
2tl intiaanisokeria
2mm ruususuolaa
muutama milli ADE vitamiinia ja monivitamiinia (tärkeää syöttäessä vastapuitua viljaa)

Sekoita ainekset keskenään ja anna turvota tai tarjoile heti. Vuohi näyttää kyllästyvän helposti ja pelkästään, että vaihtelee , turvottaako ruuan tai sekoittaako juuri ennen ruokailua, auttaa kyllästymiseen :D

Koirat oppivat äkkiä lysyrauhan merkityksen


Seuraavaksi komennan koirat kauemmaksi  ja käyn kutsumassa Olgan. Olga oppi nopeasti rutiinit ja jos olen myöhässä, se on jo kahdesti karannut ja noussut lypsytelineeseen odottamaan ihan itse :D. Eli Olga tulee nykyään jo nimellä kutsuttaessa.

Lypsytelineessä harjaan Olgan hyvin harjalla, varsinkin kyljet ja mahan alustan. Kaikki irtokarvat ja roskat mahdollisimman huolellisesti pois. Siinä ei kauaa käy, koska harjaan päivittäin.

Seuraavaksi puhdistan utareet.

Jos käytät lypsylaitetta, tulee utareet puhdistaa erityisen hyvin. Hieroa lämpimällä, kostealla rätillä. Rätin kasteluveteen voi lisätä lorauksen etikkaakaakin, tämän vinkin luin jenkkifoorumilta.

Käsinlypsyssä riittää hyvä kuivaharjaus/puhdistus.

Tämän jälkeen pesen kädet!


Valmiina lypsyyn. Kuvan astia on paras tähän mennessä. Se ei vain ole omani vaan lainassa :D

Lypsäminen

Kun olet puhdistanut vuohen ja kätesi voit aloittaa lypsyn.

Ihan ensimmäiset vedot lypsetään hukkaan. Ensimmäisten vetojen maito on bakteerisin maito, joten tee molemmista vetimistä pari vetoa lypsyrättiin tai maahan. Minä lypsän ne rättiin, koska en viitsi raahata mukana ylimääräisiä kuppeja.

Tämän jälkeen aloita oikea lypsy.

Lypsytekniikoita on oikeastaan kaksi vetäminen ja puristaminen.
Suosittelen puristamistekniikkaa. Kun sen osaa, jopa pientä vedintä on helpompi lypsää puristamalla kuin vetämällä. Puristamistekniikka myös säästää eläimen vedintä.
Älä puristele utaretta, vain vedintä.
Laita kätesi löysään nyrkkiin ja nosta nyrkki utaretta vasten kunnolla vedin nyrkissä. Sitten vain suljet etusormen ja peukalon. Maito puristuu vetimeen ja sormi kerrallaan puristaessa, saat maidon vetimestä ulos.

Pidä kättäsi siten, ettet turhaan koske vetimen aukkoon. Minä en koske siihen kädelläni missään vaiheessa. Puhdistan vetimen puhtaalla liinalla ja lypsäessä vältän tarkasti koskettamasta sitä. Mielestäni se on tärkeää tulehduksien välttämisen kannalta. Ja ajattelen maidonkin olevan puhtaampaa kun se tulee suoraan reiästä lypsyämpäriin, eikä valu pitkin käsiä.

Tällä videolla tekniikka näkyy hienosti

Lypsä vuohi aina tyhjäksi asti.

 

Suodatan maidon suoraan jäiseen pulloon

Iltalypsyllä tulee yhä vähemmän maitoa

Maidon käsittely


Maito tulee lypsyn jälkeen siivilöidä, sekä jäähdyttää. Se tulisi saada mahdollisimman äkkiä alle 6 asteiseksi.
Itse olen huomannut, että mitä nopeampi jäähdytys ja tiiviimpi säilytysastia, sen raikkaampi maito.

Vuohenmaito alkaa hyvin äkkiä maistua "vuohelle". Tuore maito on raikasta ja hyvää, mutta jo pari päivää jääkaapissa ja maito maistuu vuohelle.
Joten maito kannattaa käyttää tuoreena.

Minä tykkään käyttää patenttikorkkipulloja, ne ovat tiiviitä ja jos täytän ne lämpimällä maidolla piripintaan, sinne muodostuu maidon jäähtyessä alipaine. Maito ei joudu kosketuksiin ilmaan jäähtyessään. Näin sen käyttöikä pitenee vähän.
Olen myös pakastanut tyhjät pullot ja kaatanut lypsylämpimän maison suoraan jäiseen pulloon, kunnon ravistelu ja sitten jääkaapin takaosaan jäähtymään.
Tämä on entisestään parantanut maidon säilyvyyttä.

Olen myynyt muutaman pullollisen maitoa. Nämä pullot olen pessyt ja kuumentanut uunissa Marttaliiton ohjeiden mukaisesti, sanomalehtiin käärimisen olen vain jättänyt välistä :D

Kun näin noudatan lypsyhygienian periaatteita, pitäisi maitoni olla täysin turvallista juotavaa kuumentamatta.
Me ainakin juomme maitomme hyvillä mielin täysin käsittelemättä, mutta jos silti huolettaa, maidon voi pastöroida, maito kuumennetaan 60-70 asteiseksi. Wikistä löytyy aiheesta lisää

Pese käyttämäsi astiat käytön jälkeen ja noste ne kuivumaan. Järjestin itselleni oman hyllyn lypsytarvikkeille.

Tarvikkeet omalla hyllyllä kuivumassa

Maidon käyttö

Me käytämme vuohenmaidon ihan ruokajuomana ja puuroissa. Kaakaona juo sellaisetkin, jotka eivät tykkää vuohenmaidon mausta tai herkästi maistavat sen ominaismaun. Itse en maista vuohenmaidossa kuttua kuin vasta parin päivän päästä. Siihen asti se maistuu vain hyvälle.
Kutunmakuinen menee kaakaona ja pirtelössä.

Kutun maito sopii myös hyvin eläinvauvoille korvikkeeksi. Joko sellaisenaan tai pienellä kermalorauksella höystettynä. Riippuen eläimen omanmaidon rasvaprosentista. Vuohenmaidossa se on noin 4,5%.

Myös saippuan tekoon olen käyttänyt vuohenmaito ja parhaat saippuani on tullut vuohenmaidosta.
Tässä linkki maitosaippuan ohjeisiin, jutun lopussa on linkit kahteen muuhunkin reseptiin.


Jos olet Oulun eteläpuolelta ja haluat kokeilla vuohenmaitoa ota yhteyttä wlasata(at)gmail.com
Minä olen lähettänyt myös pakastettuna saippuan tekoon muutamia pusseja. Hyvin on onnistunut :)



 


Pullokaritsa karkasi lypsylle mukaan!


Karitsa sai vuohenmaitoa kermalla vahvistettuna

8 kommenttia:

  1. Hyvä juttu! Parikymmentä vuotta sitten naapurissamme oli lypsyvuohia ja saimme sieltä ostettua vuohenjuustoa. Nam nam. Jutustasi tuli mieleen nekin ajat. Olisitpa lähempänä, niin hakisin maitoa :)

    VastaaPoista
  2. Olipa ihana palata muutaman kuukauden tauon jälkeen blogimaailman pariin. Pelästyin jossain vaiheessa, ettet sinäkään aikoisikaan enää jatkaa bloggaamista,mutta nytpä nyilahduin ikihyvikseni! Juttujasi on aina kiinnostavaa lukea ja aina oppii uutta. Lypsyaihe on itselleni -surullista kyllä- sangen vieras. Lehmän tai vuohen lypsäminen on ehdottomasti yksi "things to do before you die" -listan asioista! Ja kyllä se vähän kuuluisi myös oman alan yleissivistyksen piiriin :P

    Montako lypsettävää teillä siellä maalla oikein on ja mihin kaikki tuotanto päätyy? Nimim. eräs, joka ottaisi oikein mieluusti vastaan tinkimaitolähetyksen, jos se vaan olisi mahdollista :) Mitä itse olet muuten mieltä vuohen ja lehmän maidon eroista, maku- ja terveysasiat huomioon ottaen ?

    VastaaPoista
  3. Ihana tää sun blogis, vaikka mitä hyödyllistä täällä, nyt on hellalla porisemassa omenasiirappi. Hauskoja lapsia sulla, myöskin ne karvaset on sulosia.

    VastaaPoista
  4. Heips, eksyin tänne blogiisi eilen punatulkku ohjeen perässä ja juutuin :) Pläräsin kaikki tekstisi läpi tänään ja eilen - pakko todeta että olen koukussa! Varsinkin eläin aiheiset jutut on aivan mahtavia, askartelu ja käsityöjutut samoten, myös ruoat vaikuttavat herkullisilta! Seuraamaan jäädään...

    VastaaPoista
  5. Ihana blogi siulla, jäin ihan koukkuun! Opiskelen eläintenhoitoa ja etsin jotain vuohiin liittyvää, taisi olla nälkäkuoppa kun johti miut siun blogiin vahingossa. Toivottavasti jatkat kirjoittelua, vaikka on miulla noita aiempiakin vielä lukematta :)

    VastaaPoista
  6. Huhuu! Odottelen päivityksiä! En muista mistä tänne löysin, mutta melkein yhdeltä istumalta luin koko blogisi :) Mukavaa joulun odotusta!

    VastaaPoista
  7. Kiitos tuosta vinkistä, että lisää vuohen maitoon kermaa lampaan karitsoille, empäs ollut tuota muistanutkaan vaikka sen varmasti olen joskus kuullut!

    VastaaPoista
  8. Montakos vuohta teillä on, tai kuttua, kun lypsämisasioista puhutaan? Mietin että miten paljon maitoa yhdestä vuohesta heruu, riippuu varmaan rodustakin. MItä rotua teillä on? Todella, todella haluan vuohia kanojen lisäksi, seuraavaan kotiimme, kun täältä kaupungista pääsemme muuttamaan! Onko teillä joku suunnitelma miten astutatte kuttuja, että maidontulo pysyy tasaisena (keväisin astutetaan pari kuttua, syksyisin pari, tms?). Minua kiinnostaisi lähinnä tehdä siitä maidosta jugurttia (ja viiliä), ja juustoa, ja lisäksi vuohenmaitosaippuaa tietenkin ;) Ettei ehkä ihan juomajuomalla juotais. Voiko maitoa käyttää ruoanlaitossa muuten, kuten lohisoppaan tms? Lehmänmaitoa, raakanakaan, kaikki meistä ei voi käyttää, vuohenmaito luultavasti sopisi, erityisesti jos se on hapatettua. Kuulemma ne kermanerottelijat ovat kalliita, mutta sellainen olisi ihana etta saisi vuohenvoitakin! Vitsit, en kestä enää tätä asvalttiviidakkoa, vaan tahdon jo maatilanemännäksi! Toivottavasti sulla on pian paljon postaamisen aihetta eläinten ja maatilanhoidon parissa, kun kevät tulee ja alkaa tapahtua enemmän. Toivottavasti kerkeät meitä lukijoitasi ilahduttaa myös suloisilla vauvankuvilla!

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...